A cégkivonat típusok összehasonlítása

A cégkivonat típusok összehasonlításaA cégkivonat egy olyan dokumentum, amelyre szükség lehet pályázatok, banki ügyintézések, egyéb céges szerződéskötések esetén. Több különböző típusa létezik azonban a cégkivonatnak, lássuk ezeket.

Amit mindenképpen érdemes tudni, hogy az ingyenes cégkivonatot hivatalos ügyintézésre nem lehet használni, mert nem fogadják el. Ilyet csak akkor érdemes letölteni, ha információkra van szükséged, de nem fontos, hogy azok naprakészek legyenek.

A hiteles cégkivonat már fizetős, viszont nagyon sok helyen el fogják fogadni. A hiteles cégkivonat elektronikus formában érkezik, de hitelesítéssel rendelkezik, és általában olyan ügyintézések során fogadják el, ahol fontos az, hogy az aktuális információk szerepeljenek benne, de nincs szükség a legmagasabb hitelesítési szintre.

A legmagasabb hitelesítési szint a közhiteles cégkivonat. A közhiteles cégkivonat papír alapú dokumentum, és minden esetben elfogadják. Általában a fontosabb céges ügyekhez, pl. banki ügyintézéshez van rá szükség.

A harmadik típus az e-hiteles cégkivonat, amely kizárólagosan elektronikus dokumentum, elektronikus aláírással. Csak akkor igényelj ilyet, ha a másik fél biztosan elfogadja, mert megtekintéséhez speciális programra van szükség.

Mindegyik változatból igényelhetsz idegen nyelvű változatot is, ezek azonban ugyanúgy hazai felhasználásra alkalmasak, csak más nyelveken. Ha külföldön szeretnéd a cégkivonatot felhasználni, akkor Apostille cégkivonatra lesz szükséged.